Účinek tyčinek na lidský organismus
Proteinové tyčinky jsou dnes velmi populární a oblíbené. Ještě před relativně krátkou dobou byly dostupné pouze v obchodech se zdravou výživou a ve fitness centrech. Dnes už není žádnou zvláštností, že se poměrně velké množství těchto produktů objevuje běžně na regálech supermarketů či na benzinových pumpách.
Staly se hitem současné doby a mnoho jejich výrobců tvrdí, že tyto tyčinky pomohou zhubnout, navýšit svalovou hmotu a dodat potřebnou energii. Otázka proteinových tyčinek však není tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Pro a proti
Jednak je nutné rozlišovat mezi proteinovými tyčinkami a bílkovinami, které jsou obsaženy v běžné vyvážené stravě. Kromě toho nelze paušalizovat a jednoduše konstatovat, že všechny tyto tyčinky jsou rovnocenné. Je tedy nezbytné dobře prozkoumat, o jaký produkt se jedná, jaké je jeho složení, nutriční obsah či případné vedlejší účinky. Kromě již zmíněné funkce pro regeneraci a nárůst svalů mají proteinové tyčinky i celou řadu dalších více či méně žádoucích účinků.
Jsou vhodné na dietu?
Pozitivně lze nesporně hodnotit jejich schopnost napomáhat omezení chuti k jídlu a tím také vést ke snižování tělesného tuku. Tím se proteinové tyčinky dostaly do zorného úhlu všech dietářů a lidí, usilujících o snížení tělesné hmotnosti. Tělu dodávají dostatek energie a také uspokojivé množství vitamínů, minerálů a vlákniny.
Neméně příjemná je jejich schopnost snižovat hladinu triglyceridů, což jsou vlastně tuky, uložené v krvi a sloužící jako zdroj energie. Nicméně jejich zvýšená koncentrace je spojována s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Rovněž dokážou redukovat množství cholesterolu a také snižovat krevní tlak.
Hledejte kvalitní produkty
Kvalitní proteinové tyčinky obsahují nízké hladiny uhlovodíků, cukrů a tuků, takže mají v ideálním případě málo kalorií. Ze zdravotního hlediska byly řadou studií prokázány pozitivní účinky kvalitních a vyvážených proteinových tyčinek na pacienty docházející na hemodialýzu. Také pacienti s hormonální a chemickou nerovnováhou mohou dosáhnout díky konzumaci proteinových tyčinek výrazného zlepšení.