Základem tyčinek a svalové hmoty je protein
Proteiny, které tvoří základ proteinových tyčinek, jsou základem svalové hmoty. U sportovců tedy mimo jiné pomáhají budovat a regenerovat svaly. Proto je většina sportovců zahrnuje do své esenciální stravy. Některé proteinové tyčinky mohou obsahovat tolik bílkovin, jako kuřecí prsa, což je cca 20g bílkovin na 100g kuřecích prsou.
Nejvýznamnější je u těchto produktů pochopitelně kvalita použitého proteinu. Ty se vzájemně mohou lišit, a to jak účinností proteinu, jeho vstřebatelností a pochopitelně i cenou. V dnešní době je velmi podstatná také alergicita daného proteinu. Hlavní složkou proteinových tyčinek jsou většinou proteiny sojové nebo syrovátkové.
Jaký je mezi nimi rozdíl?
- Syrovátkové proteiny jsou považovány za zlatý standard bílkovin. Jde o zřejmě nejprodávanější proteiny v rámci proteinových doplňků, a to zejména kvůli jejich silnému anabolickému účinku, což vede k nárůstu svalové hmoty.
Syrovátka podle vědců obsahuje zcela ideální kombinaci aminokyselin působících při stavbě svalů a také napomáhá posilování imunitního systému. Rovněž bylo prokázáno, že absorpce proteinů svaly je maximální, takže syrovátkové proteiny jsou oblíbené jako perfektní doplněk po cvičení.
- Sojové proteiny jsou pak alternativou syrovátkových bílkovin a údajně jsou stejně účinné. Kromě toho patří mezi levnější variantu proteinů.
Další informace o sójových proteinech
Sojová bílkovina je v kulturistických kruzích méně oblíbená, protože nárůst svalů je prý obtížnější a pomalejší. Navíc tento protein je zařazen mezi alergeny.
Nedávné studie však naznačily, že sója je minimálně stejně účinná jako syrovátka, zejména pokud jde o schopnost podporovat přírůstek svalové hmoty.
Sója je však neustále v hledáčku vědců a jejich názory na její prospěšnost či škodlivost se mnohdy liší. Některé výzkumy potvrzují, že fytoestrogeny (izoflavony) obsažené v sojovém proteinu mohou vést k nežádoucímu poklesu testosteronu i k nárůstu estrogenu, tedy ženského pohlavního hormonu, takže sojové proteiny jsou někdy označovány i za feminizující proteiny. Na druhé straně mnoho vědců považuje sóju za relativně neškodnou a ve skutečnosti prospěšnou při některých onemocněních.
Pravdou je, že sója obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin v ideálním poměru pro zdraví a pohodu.
Sója navíc poskytuje také další minerály a vitamíny, jako draslík, zinek, železo, fosfor, vitamín E či B-komplex.
Jaké proteiny jsou lepší?
Obě varianty proteinů, sojové i syrovátkové je možné v rámci cvičebního režimu kombinovat a v tomto případě se navzájem velmi dobře doplňují. Vysoký obsah aminokyselin s rozvětveným řetězcem, obsažený v syrovátkovém proteinu, je významným zdrojem energie těla při cvičení, zatímco vysoký obsah argininu a glutaminu v sojovém proteinu, pak pozitivně působí jednak při stimulaci anabolických hormonů či při metabolickém stresu.
Alternativní protein
Poměrně zajímavou variantou je pak konopný protein nebo rýžový protein. Oba se velmi dobře vstřebávají. Nepatří ani mezi alergeny a pozitivně je hodnocena i chuť.