Co vlastně taková proteinová tyčinka obsahuje?
Pochopitelně jsou to proteiny. Obvykle v množství 20-25 gramů. Vzhledem k tomu, že většina dospělých potřebuje pouze 46 – 56 g bílkovin denně, je toto množství velmi důležité.
Kromě proteinů však tyto tyčinky obvykle obsahují také sacharidy. To je něco, na co lidé obvykle moc nemyslí. Je velmi důležité věnovat pozornost informacím o sacharidech, tedy o jejich množství a typu. Zatímco některé produkty obsahují pouze několik gramů cukru, u jiných může jejich obsah dosáhnout až 15 či 20 gramů cukru, což ovšem významně snižuje jejich hodnotu pro zdravou výživu a zdravý životní styl.
Obecně platí, že poměr bílkovin a sacharidů by měl být v rovnováze. Tyčinky by měly obsahovat nejvýše o 10 g sacharidů více než proteinů ve 100 g produktu. A to je skutečně limitní hodnota. V každém případě by měla být hladina bílkovin co nejblíže hladině sacharidů.
Cukry
Vyšší hladina cukrů významně zvyšuje riziko cukrovky, obezity a také napomáhá demineralizaci těla. Levnější alternativou než klasický cukr je pak glukózo-fruktózový sirup, který je násobně sladší a výrazně škodlivější než běžný cukr. Fruktóza pak není vhodná, protože se v těle transformuje na tuky, které pak obalují vnitřní orgány.
Většina proteinových tyčinek obsahuje pouze nízkou hladinu tuků. Nicméně, i zde je nutné rozlišovat. Zejména je důležité, aby tyčinka neobsahovala žádné trans-tuky. Mezi často používané tuky patří například palmový olej, který zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, protože může ucpávat cévy.
Vitamíny a minerály
Kromě toho pak jsou často přítomny i vitamíny a minerály, čímž se výrazně odlišují od proteinových koktejlů, které v podstatě neobsahují buď žádné minerály či vitamíny anebo jen ve velmi omezeném množství. Některé produkty se pyšní dokonce tím, že nabízí dokonce 100% doporučené denní dávky pro některé látky, jako vitamíny B6, B12, C a E. Mnohdy jsou tyto tyčinky obohaceny také dalšími látkami, například železem, vápníkem, mědí, chromem, fosforem a hořčíkem.
Obsah kalorií
Velmi podstatné je u proteinových produktů sledovat rovněž obsah kalorií. Stává se, že při stejné velikosti a hmotnosti tyčinky, vykazují některé dokonce dvojnásobnou dávku kalorií.
Důležitou složkou je také bezesporu vláknina, která je velmi užitečnou a čím více ji proteinová tyčinka obsahuje, tím je kvalitnější.
Důležitá kritéria složení
Mezi důležitá kritéria patří také obsah nasycených mastných kyselin, které by neměly přesáhnout 20g na osobu a den. Jejich nadměrný příjem totiž patří mezi klíčové faktory vzniku obezity či zvýšení rizik kardiovaskulárních onemocnění.
Rovněž mohou být varujícím faktorem i další přísady, například kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, hydrogenované rostlinné oleje či umělé příchutě. Takže se může dokonce stát, že proteinová tyčinka bude obsahovat více nezdravých přísad než opravdových proteinů. Nemluvě o tom, že běžnou součástí jsou pak i umělá barviva a aromatické látky.
Nicméně výrobci jako komerční produkty nabízí proteinové tyčinky nejrůznějších příchutí, takže často obsahují i čokoládu, oříšky, borůvky, jogurt, banány, arašídy či oves. Tyto přísady však nemusí fungovat jen pro zlepšení chuti, ale například ořechy jsou samy o sobě velmi dobrým zdrojem proteinů. Stejně tak mohou působit i například dýňová semínka, která se rovněž dostávají do popředí zájmu výrobců proteinových tyčinek. Sušené ovoce pak působí velmi pozitivně na lidský organismus, ale opět je třeba být pozorný, protože sířené sušené ovoce naopak může působit na organismus negativně.