Když říkáme Á, je potřeba říct také Bé. Když jsme popsali výhody, je fér zamyslet se, zda mají proteinové tyčinky i nějaké nedostatky.

Existují nějaké nevýhody proteinových tyčinek?

Asi největší nevýhodou je, že pod pláštíkem zdravého pochutnání, si konzumenti do stravy nenápadně přidávají další kalorie či nezdravé přísady, jako umělá sladidla či hydrogenované rostlinné oleje.

Nevýhody proteinových tyčinek

Správná a vyvážená strava dospělého člověka obsahuje dostatečnou denní dávku proteinů, proto jejich přidávání do stravy může být nadbytečné a někdy i zbytečné, protože Nadměrné dávky bílkovin mohou působit negativně, například mohou vést k dehydrataci, průjmu či způsobit nauzeu. Proto je opravdu důležité dodržovat hlavní zásady, a to jíst proteinové tyčinky pouze tehdy, když mají opravdu proteinový deficit, jsou ve fázi náročného tréninku nebo po sportovním výkonu, či v případě, že není možné aktuálně zajistit některé z pravidelných denních jídel.

Sledujte informace o nutričních hodnotách

Na trhu existuje řady typů proteinových tyčinek, ať již tyčinky s vysokým obsahem proteinů, například čistý protein, tyčinky určené jako náhrada jídla nebo energetické tyčinky. Na zadní straně každého produktu se však nachází informace o nutričních hodnotách. Takže pokud jsou tyto hodnoty srovnatelné s tyčinkami typu Snickers, asi to není to pravé. Přidaná bílkovina totiž v žádném případě neruší ostatní nezdravé přísady.

Navíc proteiny se staly doslova módním hitem poslední doby, takže označení „protein-enhanced“, tedy obohaceno o proteiny, dnes najdeme prakticky všude. Nicméně je více než vhodné, seznámit se se skutečným složením produktů. Více než kdy jindy totiž platí, že není protein jako protein. Málo se mluví také o faktu, že přídavek bílkovin mění přirození složení jídla.

Proteinový izolát

Velká část takzvaných bílkovin, které se nachází zejména v levnějších produktech, jsou ve skutečnosti formou proteinu, nazývaného proteinový izolát, z nichž mnohé obsahují škodlivý toxin glutamát monosodný (MSG), což je dobře zdokumentovaný neurotoxin.

Často tyto produkty obsahují také přidaný protein ve formě rostlinného proteinu TVP (textured vegetable protein), hydrolyzovaného rostlinného proteinu nebo hydrolyzovaného rostlinného proteinu, který obvykle obsahuje MSG. Většina těchto složek pak pochází často z geneticky modifikované sóji, která může občas vést ke zdravotním problémům.

Trans-tuky

Další složkou, jejích obsah je nutné sledovat, jsou trans-tuky, které jsou pro organismus velmi nežádoucí, zejména pokud jde o kardiovaskulární systém. Proto legitimní proteinové produkty často obsahuji na svém obalu informaci o absenci trans-tuků. Ovšem některé značky stejně dál tyto látky používají a produkují návykovější, chuťově lákavější proteinové tyčinky.

Oblast potravinářského průmyslu, zabývající se výrobou proteinových produktů, je neuvěřitelně výdělečným podnikem. Ročně je na celém světě zakoupí stovky milionů spotřebitelů. Proto je velmi podstatné dokázat rozlišit, které z nich jsou kvalitní a které mohou být naopak zdraví škodlivé.